fbpx
Nyheter

Bytte jobb? Søk nå!

Dette er perioden med mest ledige stillinger på markedet.

– Det er to perioder i året hvor flest personer er inne på Finn.no og søker etter ny jobb, sier Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder i FINN jobb.

De to periodene er tiden rett etter sommerferien, og det er ved starten av et nytt år.

Grunnen er enkel: Det er på disse tidene av året at det legges ut flest ledige stillinger på markedet.

Ergo: Er du på jobbjakt, er det da du bør hive deg rundt og søke!

Christopher Ringvold

Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder i FINN jobb. Foto: Caroline Roca/FINN

Smart jobbsøknad: Christopher Ringvolds tips

En søknad må fokusere på akkurat den jobben du søker på
Sett deg inn i hva en arbeidsgiver er opptatt av, ha fokus på hva du kan bidra med inn i det.

Si noe om din motivasjon og ambisjon om å søke på nettopp den jobben
Da blir det mer personlig og du viser engasjement fra første stund.

Les stillingsutlysningen nøye
Her skriver arbeidsgiver hva de er på jakt etter.

Få frem det unike ved deg
Det er ikke like interessant med 50 kandidater som er pliktoppfyllende og greie.

Ikke fokuser så mye på hva du selv er opptatt av
Se på arbeidsgiveren som en kunde, og vær på deres premisser.

Ikke «relevant»?

– Tiden etter sommerferien og nyttår, fungerer vel som en «ny start», og de som kanskje har vært i tenkeboksen på å søke ny jobb, setter planen ut i live da, mener Ringvold.

Det går hånd i hånd med at arbeidsmarkedet er sesongbetont, mener Trine Larsen, senior rekrutteringsrådgiver og administrerende direktør i Hammer & Hanborg.

Selv om det er mange ledige stillinger tilgjengelig, kan søkeprosessen oppleves som vanskelig om man har vært ansatt i sin nåværende jobb gjennom mange år. Arbeidsmarkedet kan har endret seg drastisk siden sist man var jobbsøker, og flere av stillingene innenfor ens fagfelt krever kanskje annen, teknologisk kompetanse enn tidligere.

Da er det lett å konkludere med at du ikke er relevant for stillingen, selv om jobben er innenfor ditt fagfelt.

Larsen mener det kan være utfordrende for mange jobbsøkere å tolke utlysningene, spesielt når man henger seg opp i «ønsket kompetanse» som man selv mangler.

– Vi som rekrutterer ser ofte relevansen i kandidater som de ikke har oppdaget selv, understreker Larsen.

– Har du for eksempel jobbet lenge i offentlig sektor, men vil søke en jobb i privat sektor, så skal du vite at det er mye spennende som skjer i offentlig sektor som også er overførbart til privat sektor, legger hun til.

En CV er en historiebeskrivelse av ditt profesjonelle liv, mener Larsen. Enten du har vært ansatt i samme jobb i mange eller få år, handler det alltid om å vektlegge den kompetansen du har som kan brukes i en ny rolle i en annen jobb, presiserer hun.

– Strever du med å fremheve spisskompetansen din, kan du for eksempel skrive ned en liste og bruke verktøy som ChatGPT for å hjelpe deg på veien, tipser Larsen.

– Har du for eksempel jobbet lenge i offentlig sektor, men vil søke en jobb i privat sektor, så skal du vite at det er mye spennende som skjer i offentlig sektor som også er overførbart til privat sektor.

Personlighet og verdi

Ringvold i Finn.no understreker at det slett ikke bare er det faglige man har gjort på en arbeidsplass over mange år som er viktig for å være attraktiv i dagens jobbmarked.

– Å vise til sine personlige egenskaper er viktig, da ens personlighet har mye å si for hvordan du passer inn i på en arbeidsplass eller et team. Ikke vær redd for å vise hvem du er, og hva du kan tilby utenom det faglige, råder eksperten.

Ringvold erfarer nemlig at mange arbeidsgivere som er på jakt etter en nyansatt, søker personer med bestemte egenskaper.

Basert på arbeidsgivers preferanser, har FINN jobb funnet at det særlig er fem egenskaper som skiller seg ut, og som ofte går igjen i annonsene:

 • Selvstendig
 • Strukturert
 • Engasjert
 • Utadvendt
 • Resultatorientert

Forskjellen på jobbsøking og rekruttering i dag versus før i tiden, legger Larsen til, er at det legges mye større vekt på verdibaserte holdninger og standpunkt i dag.

– Vi ser at folk ønsker jobber i selskaper som står for, og driver med det man er opptatt av selv, og vice-versa, sier hun.

Trine Larsen

Trine Larsen, senior rekrutteringsrådgiver og administrerende direktør i Hammer & Hanborg. Foto: Corinne Alice N. Skau

Tips før jobbintervjuet:

Lag en «jukselapp» som du kan bruke under intervjuet; en liste over hvilke prosjekter du har jobbet med tidligere som du syntes var gøy, råder Trine Larsen.

Hvis arbeidsgiver spør om du fortelle mer om din rolle der, er det enklere for deg dersom du har forberedt en liste som besvarer følgende spørsmål:

 • Hva var ditt ansvar? Hva presterte du i dette prosjektet?
 • Hvilke egenskaper brukte du da? Var du en god relasjonsbygger, var du den kreative?
 • Hva ble resultatet av dette?

Egenskaper som matcher

Ekspertenes konklusjon er derfor klokkeklar:

Fokuser på dine verdier, egenskaper og kvalifikasjoner du besitter, som du mener er spesielt viktig for den aktuelle stillingsutlysningen, fremfor å la deg stoppe av «manglende kvalifikasjoner» i utlysningen.

Ringvold oppsummerer:

 • Prioriter et fåtall egenskaper i jobbsøknaden du skal skrive, og velg ut de du mener er spesielt viktige for den aktuelle stillingsutlysningen.
 • Er strukturert en av flere egenskaper bedrifter søker etter i stillingsutlysningen, så må du vise til denne egenskapen i søknaden – og ikke minst på et eventuelt jobbintervju.
 • For hver egenskap du skriver at du besitter i søknaden din, må du overbevise arbeidsgiver om at du innehar disse. Derfor er det lurt å ha et eksempel til hver egenskap du mener at du har, særlig når du skal inn i en intervjuprosess.