Fordi Smehagen tok mastergraden i New York, hadde hun allerede et sosialt nettverk før hun startet i jobben. Det er hun glad for, det er nemlig vanskelig å bli kjent med mennesker utenom jobb i den enorme byen.
– Man møter veldig mange mennesker, men blir kjent med få av dem. Jobben tar ekstremt mye plass og det sosiale må presses inn i den lille tiden som er ledig. Det positive med dette er at jobb og sosialt ofte kombineres. Det er ikke uvanlig å gå ut og spise lunsj eller ta en drink – også i jobbsammenheng, forteller hun.
Mye av jobbpresset i New York følger av at det er en ekstremt kostbar by å bo i. Det er noe Smehagen merker godt.
– For å kunne bo og leve godt i New York, holder det ikke bare å ha en grei jobb, man må ha en skikkelig god jobb. Selv om jeg har doblet lønnen min i forhold til i Norge, har jeg mindre til overs når alle regninger er betalt – og størstedelen går til bolig. Kostnadsnivået her er rett og slett skyhøyt, sier hun.
Som kvinne og utlending, har Smehagen en spesielt stor utfordring. Det er nemlig store lønnsforskjeller i New York, både mellom menn og kvinner, og mellom amerikanere og utlendinger.
– Når man flytter til New York som ikke-amerikaner må man belage seg på å starte litt fra scratch, og å jobbe hardere for å få en god jobb, sier Smehagen, som legger til at hun kan bli ganske irritert over at kvinner jevnt over har lavere lønninger enn menn, men understreker at det ikke er enestående for New York.
– Det er jo noe vi fortsatt sliter med også hjemme i Norge. Det lønner seg ikke bare samfunnsmessig, men også økonomisk å løfte kvinner opp og frem, særlig i ledelse.
Til tross for utfordringene, er ikke Smehagen et øyeblikk i tvil om at det er verdt bryet.
– Det er ekstremt dyrt å bo her og presset er stort, men energien i New York er helt spesiell, sier hun, før hun rusher av gårde til neste møte.