fbpx
Nyheter

Norsk i New York

Å bo i New York er en drøm for mange, men også en stor utfordring. En av dem som har kapret en plass i byens stadig voksende teknologisektor, er Maren Volden Smehagen fra Orkdal i Trøndelag.

Fra kontoret i SoHo, beskriver Smehagen hvordan hun havnet i New York og hvordan det er å være ung norsk kvinne på en av verdens mest ettertraktede arbeidsplasser.

Smehagen, som har studert internasjonal markedsføring i Norge og i Kina, forteller at hun falt pladask for energien i New York da hun tok et semester i byen etter videregående skole.

Bilde 3

Å bo i New York er en drøm for mange, men også en stor utfordring. En av dem som har kapret en plass i byens stadig voksende teknologisektor, er Maren Volden Smehagen fra Orkdal i Trøndelag. Foto: Eva Kristin Urestad Pedersen.

Likevel tok det en stund før hun kunne vende tilbake. Etter endt bachelorgrad fikk hun jobb i et teknologifirma i Norge og det var først etter koronapandemien at hun fikk sjansen til å dra tilbake.

– Jeg hadde lyst på noe nytt. Jeg søkte om plass på en mastergrad i teknologiledelse ved Columbia University i New York, og kom inn, smiler hun.

Teknologibransjen stadig mer dominerende

Etter endt mastergrad fikk Smehagen jobb i et investeringsfirma – Spring Capital – der hun hjelper norske teknologifirmaer med å lykkes i USA.

Hun forteller at teknologisektoren er blitt mer og mer fremtredende i New York de siste årene.

– Teknologi- og finansbransjen glir mer og mer inn i hverandre. I begynnelsen var oppstartsbedrifter i teknologibransjen langt mer idealistiske, nå har de fått et langt mer kapitalistisk preg, forteller Smehagen, som understreker at det er veldig interessant å være en del av en bransje i så kraftig utvikling.

Samtidig som den har blitt viktigere økonomisk sett, har bransjen endret karakter, ifølge Smehagen.

– De store teknologiselskapene, de såkalte «big tech» blir mer og mer dominerende. Det gjør det vanskeligere å være en liten oppstartsbedrift – små bedrifter blir raskt slukt opp av gigantselskapene, forklarer hun, og legger til at det å bli kjøpt opp av et stort selskap etter hvert er blitt et mål for mange entreprenører.

Bilde 2

Tendens har møtt Smehagen i New York og spurt henne om hvordan det er å være ung norsk kvinne på en av verdens mest ettertraktede arbeidsplasser. Foto: Eva Kristin Urestad Pedersen.

Karrierepress fra ung alder

New York er kjent for å være en by med enormt karrierepress. Smehagen forteller at for de fleste unge amerikanere, begynner jaget allerede før man har nådd universitetet. Selv om hun hadde fire års jobberfaring fra Norge, var hun redd for å havne bak de amerikanske medstudentene i arbeidskøen.

– Kulturen er ekstremt annerledes. Amerikanerne starter veldig tidlig med å forberede karrieren og legger en konkret plan i tidlig alder. Internships i store og kjente firmaer er noe man forsøker å oppnå helt fra 18-årsalderen, sier hun.

Karrierepresset i byen har også resultert i et enormt statusjag. Profesjonell eller personlig utvikling på jobben kommer derfor i andre rekke for mange. Det gjelder særlig innfødte amerikanere.

– For mange unge er det viktigst å ha et stort, kjent firmanavn på CV-en, litt uavhengig av hva jobben faktisk består i, sier hun.

Lett å bli kjent, vanskelig å få venner

Fordi Smehagen tok mastergraden i New York, hadde hun allerede et sosialt nettverk før hun startet i jobben. Det er hun glad for, det er nemlig vanskelig å bli kjent med mennesker utenom jobb i den enorme byen.

– Man møter veldig mange mennesker, men blir kjent med få av dem. Jobben tar ekstremt mye plass og det sosiale må presses inn i den lille tiden som er ledig. Det positive med dette er at jobb og sosialt ofte kombineres. Det er ikke uvanlig å gå ut og spise lunsj eller ta en drink – også i jobbsammenheng, forteller hun.

Mye av jobbpresset i New York følger av at det er en ekstremt kostbar by å bo i. Det er noe Smehagen merker godt.

– For å kunne bo og leve godt i New York, holder det ikke bare å ha en grei jobb, man må ha en skikkelig god jobb. Selv om jeg har doblet lønnen min i forhold til i Norge, har jeg mindre til overs når alle regninger er betalt – og størstedelen går til bolig. Kostnadsnivået her er rett og slett skyhøyt, sier hun.

Som kvinne og utlending, har Smehagen en spesielt stor utfordring. Det er nemlig store lønnsforskjeller i New York, både mellom menn og kvinner, og mellom amerikanere og utlendinger.

– Når man flytter til New York som ikke-amerikaner må man belage seg på å starte litt fra scratch, og å jobbe hardere for å få en god jobb, sier Smehagen, som legger til at hun kan bli ganske irritert over at kvinner jevnt over har lavere lønninger enn menn, men understreker at det ikke er enestående for New York.

– Det er jo noe vi fortsatt sliter med også hjemme i Norge. Det lønner seg ikke bare samfunnsmessig, men også økonomisk å løfte kvinner opp og frem, særlig i ledelse.

Til tross for utfordringene, er ikke Smehagen et øyeblikk i tvil om at det er verdt bryet.

– Det er ekstremt dyrt å bo her og presset er stort, men energien i New York er helt spesiell, sier hun, før hun rusher av gårde til neste møte.