Kommentaren ble først publisert i papirutgaven til Adresseavisa 20. september.
Som Samfunnsviterne, en forening som organiserer over 16 000 medlemmer med høyere utdanning, ser vi på denne utviklingen ikke bare som et interessant trekk, men som en helt nødvendig måte å tenke nytt rundt arbeidslivet på. Både for å sikre kompetanse i hele landet og for å gi mer fleksibilitet for den enkelte arbeidstaker.
Den digitale omveltningen som eskalerte i rekordfart under pandemien har vist oss at arbeidslivet slik vi kjente det ikke var en naturlov. Mye kan tyde på at gamle mønstre og en frykt for å tenke utenfor boksen sørget for at potensialet som lå i nye digitale løsninger, ikke ble tatt skikkelig på alvor. Så endret pandemien alt – til det bedre.
Samfunnsviterne ser på de mulighetene som nå åpner seg som et arbeidslivets kinderegg: Kompetanse, fleksibilitet og levende distrikter i en pakke. Det nye arbeidslivet blir stadig mer kompetanseintensivt. Flere tar høyere utdanning, men arbeidsmarkedet kan være tøft, særlig i de store byene. Høye boligpriser og ønsket om en tilværelse med mindre stress og nærhet til naturen, gjør også at mange tenker nytt rundt hvor de vil bo.