fbpx
Nyheter

Klarer du å selge 100 ting i løpet av ett år?

Mange har hevet seg på trenden #Selge100, som innebærer å selge 100 ting i hjemmet på ett år. Er du en av dem som hiver deg på trenden?

– Jeg er med på trenden fordi det fyller seg opp i skapene av ting som jeg ikke har bruk for, forteller Elin Melgård.

Det hele startet med podkasten til Lise Vermelid Kristoffersen, Pengesnakk.  Podkasten har egen Facebook-gruppe med 38 000 medlemmer som deler erfaringer, spør om råd og diskuterer økonomiske problemstillinger. Trenden #Selge100 spredde seg raskt i Facebook-gruppen og viser hvordan sosiale medier kan være en viktig kilde til både økonomiske og sosiale aktiviteter.

red-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde a Emilie

Elin Melgård er fra Trondheim og jobber som sykepleier. Hun har vært med på #Selge100-trenden i to år. Foto: Elin Melgård.

Melgård har nylig kommet tilbake i sykepleierstillingen sin etter en fødselspermisjon. Hun er med på trenden for andre år på rad. Det første året fullførte hun 37 salg. I år har hun solgt nærmere 70 ting fra huset sitt. På telefonen gir hun en omfattende oversikt av hva hun har solgt de siste årene, som er alt fra en vaskemaskin til akrylmaling.

– Jeg gjør det ikke fordi jeg ha pengene, men det er kjekt å få inn penger uansett. I tillegg føles det bra når man først begynner å selge unna ting, fordi man merker at det blir ryddigere rundt seg, sier hun.

Melgård forteller at hun er blitt mer bevisst på  ikke å kjøpe ting hun ikke trenger, i tillegg har hun begynt å kjøpe mer brukt. Det er fordi hun erfarer at nye ting fort taper seg i verdi, sammenlignet med ting på bruktmarkedet.

– Flere ting kjøper vi brukt, og så selger vi det igjen. Det gjør at vi går i null, og noen ganger, til og med i pluss, forteller hun.

Melgård har snakket med venner og familie om trenden, og som forteller at de ikke har mange ting å selge. Melgård mener likevel at når man først begynner å kikke etter, så finner man overraskende mange gjenstander man ikke har bruk for. Hun blir ofte overrasket over hvor mye man faktisk kan få solgt.

Hvorfor folk er med på trender

Håkon Njøten er høyskolelektor ved Høyskolen i Kristiania, og har spesialisert seg på forbrukeratferd og markedsføring. Han påpeker at slike trender oppstår fordi de får folk til å ha god samvittighet, samtidig som man har muligheten til å dele engasjementet med andre. I tillegg viser det omgivelsene at man er en bevisst og er en god person.

Njøten understreker også at sosiale medier som Facebook og Instagram er egnet til å forandre økonomisk atferd hos privatpersoner, fordi plattformene legger til rette for å dele innlegg raskt og effektiv. Det er spesielt bruken av hashtagg (#), som gjør trender vellykkede.  Personer som hiver seg på trender som handler om bruktmarkedet, er derfor ofte opptatt av bærekraft, og kan følge hashtagger knyttet til dette.

hakon-njoten2-scaled-aspect-ratio-9-16
Portrerttbilde av Håkon

Høyskolelektor Håkon Njøten Foto: Kristiania.no

Tips til å være med på trenden

Melgård sier det er viktig å være tålmodig om man ønsker å få ting solgt. Av og til kan annonser ligge ute på Finn.no i fire til fem måneder før det blir solgt. I tillegg er det lurt å vente til spesifikke høytider som 17.mai og jul for å legge ut annonser som passer tiden på året. Et annet tips fra Melgård er å skrive i annonsene sine at man har andre ting til salgs på profilen sin, og tilby seg å selge ting samlet.

Melgård har noen tanker om hvorfor hun tror stadig flere er med på trenden.

– Det kan være at flere hiver seg på trenden, rett og slett for å få inn mer penger nå som så mange ting har blitt dyrere, reflekterer hun.