fbpx
Jobbintervjuet

Brenner for et mer rettferdig skattesystem

Da Julie Wood var ferdig med sin master i statsvitenskap, var det viktigste for henne at jobben hun fikk føltes meningsfull og bidro til en mer rettferdig verden. Derfor ble hun politisk rådgiver i Tax Justice Norge.

Julie_2_print-scaled-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde

Julie Wood har vært praktikant for Norges delegasjon i FN i New York, der hun fulgte økonomiske og sosiale spørsmål. Foto: Kristoffer Lislegaard / Tax Justice Norge

Fakta:

Navn: Julie Wood
Alder: 30 år
Utdannelse: Bachelor i statsvitenskap fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, master i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo med en fordypningsoppgave innen politisk økonomi
Stillingstittel: Politisk rådgiver
Arbeidssted: Tax Justice Norge

Helt siden 14-15 års alderen har Julie Wood vært engasjert i arbeid for en mer rettferdig verden. Hun har vært engasjert i Operasjon Dagsverk, og i studietiden i Trondheim var hun leder for et lokallag i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), før hun flyttet til Oslo og jobbet et år som politisk nestleder på samme sted.

Hun har også vært praktikant for Norges delegasjon i FN i New York, der hun fulgte økonomiske og sosiale spørsmål. Nå er hun politisk rådgiver i Tax Justice Norge, som jobber for global skatterettferd og et mer demokratisk og åpent skattesystem internasjonalt. Tax Justice Norge ble stiftet som en uavhengig organisasjon, og er en del av den internasjonale paraplyen Global Alliance for Tax Justice.

– Økonomisk ulikhet er for meg den ultimate urettferdighet, og skatt og finansiell åpenhet er en stor del av løsningen. Vi ser på det strukturelle i det internasjonale skattesystemet, der blant annet skatt av multinasjonale selskaper og skatteparadis er en del av bildet, forteller Wood.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

– Vi er 4,5 årsverk på kontoret her så jeg må gjøre litt av alt. Skrive avisinnlegg, høringssvar, organisere arrangementer, gå i møter med politikere, følge med på nyheter om skattearbeid i FN og OECD, og mye mer.

Ifølge Wood må man være litt nerdete, opptatt av skatteparadiser og like å skrive for å jobbe der.

– Jeg har også hatt større prosjektoppgaver og var blant annet prosjektleder for boken «Skjult – skatteparadis, kapitalflukt og hemmelighold». Noe av fordelen med å jobbe i en liten organisasjon er at det er kort vei fra ide til gjennomføring, sier hun.

SKJULT3_11-Eurodadmaskot-scaled-aspect-ratio-9-16
SKJULT3_11 Eurodadmaskot

Julie Wood er politisk rådgiver i Tax Justice Norge, som jobber for global skatterettferd og et mer demokratisk og åpent skattesystem internasjonalt. Foto: Tax Justice Norge

Hvordan fikk du jobben?

– Jeg jobbet allerede deltid her for en del år siden, og så søkte jeg stillingen som politisk rådgiver og fikk tilbud om fast jobb et år ut i masterløpet mitt. Det var luksus å ha fast jobb i boks før jeg var ferdig med å studere.

Hvilke faglige kvalifikasjoner og ferdigheter er viktig for å løse oppgavene du jobber med?

–  Analytiske evner er viktig. Noe jeg lærte på studiet i statsvitenskap, var å lese og skrive i store mengder. Selv om noe kan være teknisk vanskelig på jobb, hjelper det å bruke verktøyene jeg lærte på studiene.

Hun sier videre at det er flere statsvitere som jobber i Tax Justice Norway, og at de kanskje ser skattesaker fra andre perspektiver enn de rent juridiske eller økonomiske.

-Skatt handler også om demokrati og tillit mellom innbyggere og samfunn. Da må det rigges slik at ikke noen få velstående mennesker og store selskaper kan lure seg unna skatteregningen, sier hun til slutt.