fbpx
Jobbintervjuet

Først med hele bildet fra det politiske Norge

Lars Nehru Sand analyserer norsk politikk med både vidvinkel og lupe, ofte i beste sendetid på NRK. Arbeidsdagen starter han helst i kjelleren.

Lars-Nehru-Sand-scaled-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av Lars Nheru Sand

Lars Nehru Sand er politisk kommentator i NRK, og har en arbeidsdag som styres av nyhetsbildet. Bakgrunnen hans som samfunnsviter drar han hele tiden nytte av. Foto: William Jobling/NRK

Fakta:

Navn: Lars Nehru Sand
Alder: 41
Utdannelse: Sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen. Journalistikk, Høgskolen i Bodø. Master i statsvitenskap, Universitetet i Oslo.
Stillingstittel: Politisk kommentator
Arbeidssted: NRK
Nøkkelkvalifikasjoner: Analytisk, god oversikt, kildenettverk

Siden 2014 har Lars Nehru Sand vært å se, høre, og lese som politisk kommentator i NRK. Jobben landet han, først som et vikariat og senere som fast stilling, etter ni års erfaring som politisk journalist i Aftenposten og NRK. Dette gir han en arbeidshverdag som styres av nyhetsbildet, noe som kan være ganske uforutsigbart.

-De dagene det er mye som skjer, er det viktigste å være i posisjon til å innhente informasjon og kunnskap raskt fra et bredest mulig spekter av kilder. I sterk konkurranse med våre gode konkurrenter er det viktig for NRK å være «først med hele bildet». For meg innebærer det å være tett på aktørene og kunne analysere raskt skriftlig og muntlig på nett og i våre mange sendinger, forklarer Sand.

Samtaler med lave skuldre

Roligere dager bruker Sand til å booke avtaler med kilder, lese rapporter, og å følge med på mer langsiktige politiske prosesser.

-Det jeg liker best er å snakke med politikerne i ledige øyeblikk på kontorene. De spontane, åpne samtalene med lave skuldre er de beste, sier Sand.

Enkelte goder muliggjør disse samtalene, og gjør jobben litt enklere.

-Jeg har eget nøkkelkort til Stortinget, og kan vandre fritt i bygningen og banke på kontordørene til politikere og rådgivere. NRK har et eget kontor i kjelleren hvor jeg starter så mange arbeidsdager som mulig, forteller han.

Han synes det er helt avgjørende for pressens arbeidsbetingelser at man kan følge politiske prosesser underveis, og ikke bare når det foreligger et resultat.

-Når jeg ser store pressekonferanser fra utlandet hvor politikere svarer på noen få spørsmål – sjeldent med oppfølging – og går ut av presserommet, tenker jeg alltid at jeg er glad for den norske kulturen og tradisjonen.

 

-Det jeg liker best er å snakke med politikerne i ledige øyeblikk på kontorene. De spontane, åpne samtalene med lave skuldre er de beste.

Balansert og nyansert

Av faglige kvalifikasjoner som kreves for å løse oppgavene han jobber med, trekker Sand spesielt fram analyse og kildenettverk som helt sentrale. Ferdigheter utover det rent analytiske er også avgjørende.

-Man skal aldri undervurdere det menneskelige, som å klare å bygge tillit til folk over tid, påpeker Sand.

Som NRK-kommentator er det viktig å være balansert og nyansert.

-For meg er det grunnleggende å, så godt jeg kan, ta alle politiske standpunkt på alvor og forsøke å forstå resonnementene bak, fremfor å sortere rett og galt. Min subjektive mening er ikke interessant for våre seere, lyttere og lesere, og tro meg, med en slik tilnærming blir ikke politikk noe mindre interessant.

Hans første statsvitenskapelige utdanning, sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, har vært både formativ og anvendelig.

-I tillegg til å være en formende periode i livet, er utdanningen derfra en nyttig metode og måte å tilnærme seg politikken fra, som jeg har ukentlig nytte av i yrkeslivet, sier Sand.

FAKTABOKS ARBEIDSSTEDET:

Navn på virksomhet/bedrift: NRK
Hvor er arbeidstedet: Oslo, med avdelinger i flere distrikt.
Hvor mange ansatte: Ca. 3300

Store sammenhenger

Sand mener kunnskapen samfunnsvitere innehar er nyttig i alle deler av samfunnet, enten man sitter i foreldreutvalget i barnehagen, i en bedriftsledelse, eller jobber i et departement. Det å forstå helheten, historien, og hvilke rammer man opererer under, er aktuelt og viktig som aldri før.

-Nå for tiden finnes det egne firmaer som påstår å kunne flytte makt på vegne av kundene sine. Først og fremst er denne industrien et daglig bevis på hva som skjer når ganske elementær kunnskap om samfunnet, hvordan «systemet» fungerer, og hvordan ting henger sammen ikke er allemannseie, forklarer Sand.

-At noen av oss er brennende opptatt av prosesser, systemer, og store sammenhenger vil være avgjørende for en rekke arbeidsgivere og organisasjoner, slår han fast.