Resonnementet bekreftes av Kjetil Larsen, sekretær i Fellesforbundet.
– Det er en bransje med høy turnover og hvor folk ofte har kort perspektiv på jobben sin. Vi pleier å si litt på spøk at det er en bransje der de som eier og driver har mer peil på kaffe og kultur enn rettigheter og tariff, sier Larsen.
At det er vanlig av ledelsen å komme med trusler mot de ansatte som ønsker å organisere seg, er Larsen også klar over.
– Ja, da er standardsvarene at bedriften må legges ned og personalpris på drikkevarer går bort, blant annet. Ja, så mister du noen som er litt for glad i alkohol, eller de blir skremt og trekker seg, sier Larsen.
Larsen mener noen på arbeidsplassen bør være sterke og ta ansvar.
– Vi har i lengre tid hatt en prosess om tariff for utelivet gående, men det blir vanskelig når det er så små enheter og folk slutter etter seks måneder, men vi har også eksempler på at folk får det til for eksempel på flere av serveringsstedene rundt Youngstorget i Oslo, sier Larsen.
– Når vi jobber ubeleilige arbeidstider, nattskift og helgevakter, er det vanskelig å dra på kurs som avholdes av fagforeningen, forklarer Bøyum.
– Gjør fagforeningen nok for de baransatte?
– Ja, det mener jeg at vi gjør. Vi holder kurs for våre tillitsvalgte også i hverdager, ikke bare helg. Som tillitsvalgt har du rett til å delta på dette. Det er det samme som for andre bransjer, sier Merethe Solberg, avdelingsleder for Fellesforbundets avdeling 10 (hotell, restaurant, catering, kantiner og uteliv).
– Hvorfor finner så mange seg i disse forholdene?
Bøyum forteller at folk slutter på grunn av dårlige vilkår og fort blir erstattet med andre. I tillegg peker hun på at mange ikke er klar over hvilke rettigheter de faktisk har som arbeidstakere, og mange er redde for å si fra.
– Man er kanskje redd for å miste jobben, vet ikke helt hvordan man skal varsle eller til hvem, understreker Bøyum.
Når man legger til at de færreste har faste kontrakter og gjerne jobber flere steder for å få det til å gå rundt, sier det seg selv at massemobilisering blir vanskelig.
Problemstillingen har tilspisset seg under koronapandemien. Bransjen ble stoppet over natten, og det fikk økonomiske konsekvenser for både eiere og ansatte. Når regjeringen satte i gang bransjen igjen med ekstra tiltak og smittevernsregler, førte det til uvante arbeidsoppgaver og merarbeid for de ansatte. Oppfordringen om felles dugnad fra politikere og lokalsamfunn, faller tyngst på arbeiderne.
– Vi har vært i dialog med våre tillitsvalgte. Vi er i en situasjon hvor alle er under press. Det er viktig å holde folk i arbeid. Krav om bordservering kan også legge til rette for at flere kan bli sysselsatt. Hvis ikke retningslinjene blir fulgt, må barene holde stengt, påpeker avdelingsleder i avdeling 10 i Fellesforbundet, Merethe Solberg.