fbpx
Nyheter

Derfor får du ikke jobben

Lurer du på hvorfor sjansen lar vente på seg, selv om du sender søknader av ypperste kvalitet? Her får du svaret – og tipsene som hjelper deg på veien.

– Det kan være en stor påkjenning å sitte i en posisjon hvor du er arbeidsledig, og vite at du har en kompetanse som noen trenger, men likevel mottar avslag etter avslag på de gode søknadene du sender, sier Hildegunn Stokke, sertifisert rekrutterer hos Azets.

– Jeg har selv vært i den situasjonen før jeg ble rekrutterer. Du mister rett og slett litt piffen, legger Stokke til.

Hildegunn-Stokke-ved-Azets_Foto_Linn-Merete-Rogno-scaled-aspect-ratio-9-16
Hildegunn Stokke sitter på en sofa

VÆR KONKRET: – Mange kandidater spisser ikke søknaden sin godt nok, sier Hildegunn Stokke, sertifisert rekrutterer hos Azets rekruttering i Bergen. Foto: Linn Merete Rognø.

Det er imidlertid noen klassiske «søknadstabber» som mange arbeidsledige ikke er klar over at kan hindre en i å sikre seg drømmejobben, ifølge rekruttereren.

Her avslører ekspertene hvilke tabber det er snakk om, og hva du kan gjøre for å unngå dem.

 

2.Mulig-toppbilde-aspect-ratio-9-16
Hildegunn ser ned på PCen

FORSTÅR: Stokke har selv erfart hvor vanskelig det kan oppleves å være arbeidsledig over lengre tid. – Du mister rett og slett litt piffen, vedgår hun. Foto: Linn Merete Rognø.

Før du søker

At det skorter på motivasjonen når du aldri får napp med jobbsøknaden din, er fullt forståelig. Men ikke gi deg, oppfordrer Linda Skadal Kvåle, rådgiver i utvikling og offentlige anskaffelser hos Fretex Jobb.

Image-3-scaled-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde

Linda Skadal Kvåle, rådgiver i utvikling og offentlige anskaffelser hos Fretex Jobb. Foto: Privat.

Sammen med kollega og tiltaksleder, Christiane Misje Jørgensen, har hun flere nøkkeltips som kan øke sjansene dine:

– Når du ser en stilling du har lyst til å søke på, ta kontakt med arbeidsgiver i forkant, før du sender søknaden. Informasjonen du får kan brukes til å skrive en bedre søknad, sier Kvåle.

Men tenk først gjennom hva det er du ønsker å vise i søknaden din, tipser hun: Motivasjon? Fagkompetanse? Personlig egnethet?

Og når du tar kontakt med arbeidsgiver:

– Pass på å sjekke om han eller hun har tid til å snakke med deg nå. Ikke spør om ting du burde klart å finne ut av selv, råder Jørgensen.

Christiane-Misje-kopi-aspect-ratio-9-16
Christiane Misje kopi

Tiltaksleder, Christiane Misje Jørgensen. Foto: Privat.

Et annet smart grep er å bruke nettverket ditt, mener hun:

– Kjenner du, eller kan bli kjent med noen som jobber i bransjen og som kan fungere som en døråpner?

Delta gjerne på bransjearrangementer og bruk profesjonelle plattformer, så er det enklere å utvide ditt profesjonelle nettverk.

Seks søketabber

Når du har søkt mange jobber uten å bli innkalt til intervju, er det viktig å huske på at det er en del tilfeldigheter og faktorer som ikke handler om deg, som spiller inn, understreker Kvåle.

Samtidig er det viktig å være klar over hvilke søketabber du for all del bør unngå.

Ifølge ekspertene, er dette de seks vanligste:

1. Standardisert og kopiert:

Det er helt greit å bruke en standardmal når du skriver jobbsøknad, men:

– En typisk feil er «copy-paste-tabben», sier Stokke.

Har du kopiert teksten fra en annen søknad, men glemt å bytte ut navnet på arbeidsgiver? Da sier det seg selv at løpet er kjørt.

Pass derfor på å skreddersy søknaden din for hver stilling for å vise at du virkelig forstår selskapet og dets behov.

2. For mye informasjon:

– En bedrift er opptatt av verdiskapning og leter etter en ressurs som kan gi dem det de trenger. Når de ser etter en konkret kompetanse hos jobbsøker, står dette beskrevet i stillingsutlysningen, sier Stokke.

Rekrutterere og arbeidsgivere har ofte liten tid når de skal gjennomgå mange søknader og CV-er.

Om du ikke tydeliggjør din kompetanse og dine egenskaper tidlig i teksten, men «lesser på» med altfor mye annen informasjon, havner du raskt nederst i papirbunken.

3. Overdrevet kompetanse:

– Feilinformasjon i søknad er en klassiker; når vedkommende fremmer andre egenskaper eller kunnskap som han eller hun ikke innehar, sier Stokke.

Fokuser heller på konkrete eksempler som demonstrerer dine faktiske ferdigheter og resultater.

4. For generell søknad:

– Mange kandidater glemmer å skille mellom «må-krav» og «bør-krav», og spisser ikke søknaden sin godt nok, sier Stokke.

Før du skriver søknaden, må du lese stillingsutlysningen grundig: Noter ned hvilken kompetanse bedriften krever at kandidaten skal ha. Hva mener bedriften at er ufravikelig? Innehar du den kompetansen, er det dette du skal nevne først.

– Dette er også svært viktig når du sender en åpen søknad til bedrifter som ikke har utlyst noen ledige stillinger for øyeblikket, men som du ønsker å jobbe hos. Du må gjøre god research, noter deg bedriftens viktigste verdier og hvilken rolle du selv kunne ha spilt i den bedriften, understreker Stokke.

5. Utydelig motivasjon:

En søknad hvor din motivasjon for jobben ikke kommer klart nok frem, er svært uheldig.

– Motivasjon og personlig egnethet er viktig i mange jobber, og mange opplever at det er vanskelig å formidle dette i søknaden. Men noe av det arbeidsgivere er mest opptatt av er motivasjon, sier Jørgensen.

Motivasjon blir gjerne også utslagsgivende når det er stor konkurranse om jobben, ifølge Kvåle.

– Bedriftsledere vil ha en motivert person som har lyst til å være der. Se på søknaden som et motivasjonsbrev, og sørg for at det skinner igjennom at du virkelig har lyst på denne jobben, råder Stokke.

6. Du følger ikke opp:

– Å ikke følge opp søknaden, er en annen klassisk tabbe. Du bør absolutt kontakte rekrutterer eller arbeidsgiver i etterkant og høre hvordan de ligger an i prosessen, sier Stokke.

Men følger du opp – vær obs på spørsmålstabbene!

christina-wocintechchat-com-UTw3j_aoIKM-unsplash-scaled-aspect-ratio-9-16
christina-wocintechchat-com-UTw3j_aoIKM-unsplash

Å ikke følge opp søknaden, er en annen klassisk tabbe. Du bør absolutt kontakte rekrutterer eller arbeidsgiver i etterkant og høre hvordan de ligger an i prosessen. Foto: Unsplash

Etter at du har søkt

Så hvordan følger du opp på en lur måte?

– Både rekrutterere og arbeidsgivere setter stor pris på å få en henvendelse fra søkeren på telefon, og ringer du dem i forkant bør du ha forberedt en liste med spørsmål du kan stille, svarer Stokke.

Men:

– Ikke still åpenbare spørsmål som du kunne fått vite ved å lese stillingsutlysningen nøyaktig, advarer Stokke.

Spørsmålene bør være gjennomtenkte og smarte, råder hun:

– For eksempel kan du spørre om oppstart av jobben. Kanskje står det «tiltredelse snarest» i utlysningen, men hva vil det si? Hvis det ikke står noe om øvrige rammebetingelser i stillingsutlysningen, som pensjonsordning og forsikring, er dette også relevant å spørre om, avslutter Stokke.

Fakta:

Dette bør du sjekke

– Før du søker, bør du finne ut mest mulig om hva arbeidsgiver er opptatt av, sjekk om det er noen grep du kan gjøre for å treffe bedre, råder Linda Skadal Kvåle.

Det kan du gjøre gjennom å:

  1. Snakke med folk du kjenner i bransjen
  2. Lese på nettsidene til bedriften
  3. Følge bedriften i sosiale medier