Når du har søkt mange jobber uten å bli innkalt til intervju, er det viktig å huske på at det er en del tilfeldigheter og faktorer som ikke handler om deg, som spiller inn, understreker Kvåle.
Samtidig er det viktig å være klar over hvilke søketabber du for all del bør unngå.
Ifølge ekspertene, er dette de seks vanligste:
1. Standardisert og kopiert:
Det er helt greit å bruke en standardmal når du skriver jobbsøknad, men:
– En typisk feil er «copy-paste-tabben», sier Stokke.
Har du kopiert teksten fra en annen søknad, men glemt å bytte ut navnet på arbeidsgiver? Da sier det seg selv at løpet er kjørt.
Pass derfor på å skreddersy søknaden din for hver stilling for å vise at du virkelig forstår selskapet og dets behov.
2. For mye informasjon:
– En bedrift er opptatt av verdiskapning og leter etter en ressurs som kan gi dem det de trenger. Når de ser etter en konkret kompetanse hos jobbsøker, står dette beskrevet i stillingsutlysningen, sier Stokke.
Rekrutterere og arbeidsgivere har ofte liten tid når de skal gjennomgå mange søknader og CV-er.
Om du ikke tydeliggjør din kompetanse og dine egenskaper tidlig i teksten, men «lesser på» med altfor mye annen informasjon, havner du raskt nederst i papirbunken.
3. Overdrevet kompetanse:
– Feilinformasjon i søknad er en klassiker; når vedkommende fremmer andre egenskaper eller kunnskap som han eller hun ikke innehar, sier Stokke.
Fokuser heller på konkrete eksempler som demonstrerer dine faktiske ferdigheter og resultater.
4. For generell søknad:
– Mange kandidater glemmer å skille mellom «må-krav» og «bør-krav», og spisser ikke søknaden sin godt nok, sier Stokke.
Før du skriver søknaden, må du lese stillingsutlysningen grundig: Noter ned hvilken kompetanse bedriften krever at kandidaten skal ha. Hva mener bedriften at er ufravikelig? Innehar du den kompetansen, er det dette du skal nevne først.
– Dette er også svært viktig når du sender en åpen søknad til bedrifter som ikke har utlyst noen ledige stillinger for øyeblikket, men som du ønsker å jobbe hos. Du må gjøre god research, noter deg bedriftens viktigste verdier og hvilken rolle du selv kunne ha spilt i den bedriften, understreker Stokke.
5. Utydelig motivasjon:
En søknad hvor din motivasjon for jobben ikke kommer klart nok frem, er svært uheldig.
– Motivasjon og personlig egnethet er viktig i mange jobber, og mange opplever at det er vanskelig å formidle dette i søknaden. Men noe av det arbeidsgivere er mest opptatt av er motivasjon, sier Jørgensen.
Motivasjon blir gjerne også utslagsgivende når det er stor konkurranse om jobben, ifølge Kvåle.
– Bedriftsledere vil ha en motivert person som har lyst til å være der. Se på søknaden som et motivasjonsbrev, og sørg for at det skinner igjennom at du virkelig har lyst på denne jobben, råder Stokke.
6. Du følger ikke opp:
– Å ikke følge opp søknaden, er en annen klassisk tabbe. Du bør absolutt kontakte rekrutterer eller arbeidsgiver i etterkant og høre hvordan de ligger an i prosessen, sier Stokke.
Men følger du opp – vær obs på spørsmålstabbene!