fbpx
Nyheter

Stadig mer autokratisk

Pride-parade i Tyrkia endte i politiaksjon og arrestasjoner. LGBTQ-samfunnet er under sterkt press fra myndighetene.

Internasjonale menneskerettsorganisasjoner slår alarm over situasjonen i Tyrkia etter at 113 aktivister ble anholdt av politiet i forbindelse med en Pride-marsj i Istanbul. I Izmir, en by på Tyrkias vestkyst, ble 52 mennesker anholdt.

«LGBTI-samfunnet i Tyrkia står overfor økt press og mer restriksjoner denne Pride-sesongen», skriver Amnesty International i en pressemelding.

Alle de anholdte ble løslatt noen timer senere, bortsett fra fem aktivister fra Iran, Australia, Portugal, Russia og Libya. Disse blir holdt i detensjonssentre rundt om i landet, ifølge Human Rights Watch (HRW).  Menneskrettighetsforkjempere har kommet med en pressemelding hvor de ber om at aktivisten fra Iran, Ervin Kepenek, setter fri. Han risikerer deportasjon til Iran, hvor han risikerer dødsstraff.

Pride-marsjer har vært forbudt i Tyrkia de siste ni årene. LGBTQ-samfunnet var også offer for gjentatte hatefulle ytringer fra politiske kandidater under valgkampen i Tyrkia i vår.

Ignorer domstolene

Hugh Williamson er Direktør for Europa og Sentral-Asia i Human Rights Watch (HRW). Like etter arrestasjonene den 25. juni, sa han at både forbudet mot og bruken av politi for å stanse Pride-parader og tilstøtende arrangementer, er en ulovlig taktikk som brukes for å skremme folk fra å bruke sin rett til fri og fredelig forsamling.

Ifølge Williamson er myndighetenes fremtreden også stikk i strid med hva deres egne domstoler har uttalt. HRW-direktøren forklarer at flere tyrkiske rettsinstanser har kommet med uttalelser der de slår fast at forbudene mot Pride-marsjer er i strid med den tyrkiske grunnloven og med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som Tyrkia har skrevet under på.

– Myndighetene ignorerer sitt eget rettssystem. Når aktivister søker om tillatelse til å holde Pride-marsjer, blir forespørslene avslått år etter år, til tross for at domstolene har slått fast at avslagene er grunnløse, forklarer Williamson.

Williamson er bekymret for utviklingen i Tyrkia og for den tyrkiske statens evne og vilje til å garantere grunnleggende menneskerettigheter.

– Menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia har forverret seg betydelig de siste 10 årene, og vi er bekymret for at den skal forverres ytterligere, slår Williamson fast.

Hugh_Williamson2_web_0.-png-aspect-ratio-9-16
Hugh_Williamson2_web_0. png.

Hugh Williamson er Direktør for Europa og Sentral-Asia i Human Rights Watch Foto: HRW

Grunnleggende rettigheter truet

Han sier at det ikke bare er retten til fredelig forsamling som er under press. Pressefriheten og kvinners rettigheter er også spesielt truet. HRW-talsmannen er også bekymret for det han kaller overbruk av lover mot ekstremisme med det formål å fengsle opposisjonspolitikere, spesielt fra de kurdiske delene av landet, og mennesker fra ulike religiøse organisasjoner.

– Vi må være realistiske når vi snakker om Tyrkia, landet er stadig mer autokratisk, sier Williamson.

Samtidig understreker han at motstanden mot myndighetenes overgrep fortsetter, noe som blant annet er tydelig i et vibrerende sosialt medielandskap og i den tyrkiske befolkningens interesse for menneskerettigheter og demokrati.

foto.-hakanyalicn-scaled-aspect-ratio-9-16
Pride tog

Istanbul, Tyrkia – i juni 2013: Folk på Taksim-plassen for LHBT-pride-paraden i Istanbul. Nesten 100.000 mennesker ble var med på pride-paraden og var den største homofile pride som noen gang er holdt i Tyrkia. Foto: shutterstock/hakanyalicn

Internasjonale institusjoner må legge press

For å forsøke å få til endringer, jobber HRW blant annet mot internasjonale institusjoner som Europarådet og Europaparlamentet, for å få disse til å legge press på tyrkiske myndigheter i menneskerettighetsspørsmål.

-Vi står sammen med aktivister og organisasjoner som befinner seg på frontlinjen i kampen for menneskerettighetene i Tyrkia, poengterer Williamson.