Forholdet mellom antall forsørgere i arbeid og antall personer utenfor arbeid som skal forsørges, kalles for forsørgerbyrden. Statistisk sentralbyrå anslår at det i dag er gjennomsnittlig fire personer i arbeid per person som må forsørges. I 2060 vil det kun være to personer.
Sysselsettingsutvalget har fått i oppgave å finne de mest effektive tiltakene som kan øke antall personer i arbeid. Utredningen NOU 2021:2 Tiltak for økt sysselsetting identifiserer at det både må bli gjort ved å få personer utenfor arbeidslivet inn igjen, og ved å beholde den eksisterende arbeidskraften. De sikter spesielt til unge med lav kompetanse, personer i deltidsstillinger, alderspensjonister og uføretrygdede med gjenværende arbeidskapasitet.
– Inngangen til arbeidslivet må bli lettere for de som står utenfor og frafallet fra arbeidslivet må reduseres, skriver de.
– Den norske modellen er avhengig av høy sysselsetting for å kunne finansiere velferdsordningene framover. Det er også nødvendig for å bevare tillit og samhold i samfunnet, mener utvalget.
NOU-utredningen påpeker at flere personer i arbeid vil gi økt handlingsrom i statsbudsjettet og gi mer overskudd til å tilby gode velferdstjenester. Det vil også øke skatteinntekter og redusere trygdeutgifter.
Utvalget fremhever også at arbeid gir bedre helse hos folk under uføretrygd. Det øker sosial kontakt og bidrar til bedre selvbilde. I tillegg gir det høyere inntekt, muligheter til å utføre meningsfulle oppgaver og anledning til å bli en del av et fellesskap.