Til syvende og sist er utfordringen denne: Å ta ut mer av hver ansatt. I framtida må hver helsearbeider, inkludert leger, behandle og gi omsorg til flere enn i dag. Målet er færre ansatte per pasient, og samtidig opprettholde levelige arbeidsforhold. Spørsmålet er om det regnestykket går opp.
Hvor mye er det egentlig mulig å skvise ut av en omsorgsarbeider?
– Ja, du kan ikke slanke et skjelett, ikke sant? sier Solberg, og fortsetter:
Kommunehelsetjenesten er en del av et politisk system, som må vedta sine budsjetter. Dette er betraktet som en utgift, og de skal være så lave som mulig. Så glemmer man at vi snakker om høyt kompetente arbeidstakere som må verdsettes: Og når man ikke verdsettes, ja da ender man opp der.
Krisa i eldreomsorgen har vært varslet i over to tiår, og det er de samme varslene som gjentar seg: Kritisk mangel på folk, dårlig kvalitetssikring og store problemer med å levere lovpålagte tjenester.
– Vi har anbudsutsatt og underfinansiert systemer som i utgangspunktet har behov for å vokse. Da øker du avstanden til målet om høyere kvalitet i en voksende tjeneste. Der står vi i dag. Dette er en konsekvens av at vi ikke følger opp de politiske vedtakene som ligger til grunn for at vi skal lykkes. Det er det skiftende regjeringer som har ansvaret for, sier Solberg.