I januar 2011 flokket horder av mennesker til gatene i Tunisia. De møtte opp for å protestere mot det 23 år lange styret til president Zine El Abdine Ben Ali. Lite visste de at ropene deres ikke bare skulle bli hørt hele verden over, men blir starten på et opprør i store deler av regionen.
Protestene i landet kom i etterkant av dødsfallet til 26 år gamle Mohammed Bouazizi. Han døde av brannskader etter å ha satt fyr på seg selv i protest mot politiet og regimet, som ifølge nyhetsrapporter hadde konfiskerte frukt og grønnsaker han solgte ulovlig. I frustrasjon mot å ha mistet sin eneste inntektskilde valgte han å gjennomføre den radikale handlingen som et siste opprør mot regimet. Bouazizis død blir ofte sett på som startskuddet for den arabiske våren.
De store folkemassene førte til at presidenten flyktet fra landet og forlot embetet. Denne flukten og folkehavet av mennesker i gatene ble et symbol til etterfølgelse. Snart oppsto lignende protester i Egypt, Libya, Syria, Jemen og Bahrain. Folk brukte stemmene sine fritt for første gang på lenge, og gjennom sosiale medier fikk verden se en region som kjempet for frihet. Det så lenge ut til at Midtøsten og Nord-Afrika sto på grensen til et demokratisk gjennombrudd.
I dag er situasjonen komplisert. Ti år etter at opprørene startet i Tunisia er regionen fremdeles preget av usikkerhet og autoritære styresett. Hvordan står det til med ytringsfriheten i Midtøsten, ett tiår etter den arabiske våren?