Ivarsflaten ser at høyreekstremistiske ideer har vokst i betydning etter hvert som de i stadig større grad har inngått som en del av verdensanskuelsen til mektige partier og personer, som AfD i Tyskland og Geert Wilders i Nederland.
Hun kaller det for et normaliseringshopp, som skjer i forbindelse med kriser knyttet til flyktninger, innvandring eller terror.
— For eksempel så skjedde Brexit og Trump i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015, sier hun.
Slike normaliseringshopp gjør at de store partiene på ytre høyre får større makt til å bestemme hvor grensene går. Norge har et stort parti som av mange defineres som ytre høyre, og det er Fremskrittspartiet. De er for tiden Norges nest største parti, og regnes som fullt ut demokratisk.
— Det blir feil å kalle dette partiet og deres velgere høyreekstreme, men det er samtidig riktig å si at de har både partimedlemmer og sympatisører som gjennom årenes løp har gitt uttrykk for høyreekstreme ideer og fiendebilder, sier Ivarsfalten.
Høyreekstremismens videre vekst i Norge hviler på hvordan Frp velger å ordlegge seg i valgkampen, og hvor sterke virkemidler de velger å bruke.
— FrP får mye makt til å bestemme hvor ekstremt folk vil velge å ytre seg i spørsmål som tar for seg muslimer og innvandrere. Men de har også muligheten til å fremme enda større forståelse, sier hun.
— Det er et ansvar jeg opplever at FrP-politikerne til tider forstår, men andre ganger virker det som om de ikke forstår det i det hele tatt, mener hun.